kontroversiell religionslag

Ny lag skapar oro i Montenegro

1:56 min

Det är fortsatt oroligt i Montenegro efter att en ny kontroversiell religionslag gick igenom i parlamentet i torsdags. Tusentals från den serbisk-ortodoxa oppositionen har varit och demonstrerat runtom i landet, däribland många präster som befarar att den nya lagen kan leda till att den serbisk-ortodoxa kyrkan mister sina egendomar.

Serbisk-ortodoxa präster ber böner under en av de senaste dagarnas demonstrationer i Montenegros huvudstad Podgorica. De och den pro-serbiska oppositionen kräver att regeringen ska dra tillbaka lagförslaget som de menar riskerar att slå hårt mot den serbisk-ortodoxa kyrkan

– Vi är redo att dö för vår kyrka, sa oppositionsledaren Andrija Mandic i samband med protesterna i Montenegro.

Enligt det nya lagförslaget riskerar den dominerande serbisk-ortodoxa kyrkan att förlora ett hundratals kloster och gamla medeltida kyrkor i landet om det inte lyckas bevisa att de ägde egendomarna före år 1918. Det är året då Montenegro förlorade sin självständighet och kom att ingå i Kungariket Jugoslavien.

Oppositionen menar att regeringen med förslaget försöker kväsa den serbisk ortodoxa kyrkans ställning i landet och ta ytterligare avstånd från grannlandet Serbien.

Anklagelser som Montenegros president Milo Djukanovic avvisar. Han menar att den nya lagen snarare syftar till att stärka den Montenegrinsk-ortodoxa kyrkan och på så sätt återupprätta en oberoende ortodox kyrka i landet.

Efter en tumultartad debatt i parlamentet igår greps nästan 20 oppositionella ledamöter. De släpptes senare under dagen. Men spänningarna har hållit i sig och nu även rört upp känslor i grannlandet Serbien, där det igår kväll också hölls demonstrationer.

Patriarken över den serbisk-ortodoxa kyrkan kallade förslaget för brutal terror. Den serbiska regeringen däremot, har varit mer försiktiga i sin framtoning och sagt att de hoppas lösa situationen på diplomatisk väg.