Militärt försprång

Ryska uppgifter: Nytt supervapen klart att användas

2:46 min

Ryssland påstår sig nu ha satt de första delarna av sitt supersnabba robotsystem i aktiv tjänst. Det kallas för Avangard, och är ett av de så kallade nya vapnen som Ryssland, och speciellt president Vladimir Putin, talat om länge.

De är inte bara vapen. De är ett sätt att bygga bilden utåt av att Ryssland fortsatt är en mycket stark militär makt med i all fall något överläge i förhållande till främst USA och NATO.

Enligt Ryssland ska Avangard vara en sorts supersnabb bärare av till exempel kärnvapen. Av den information som finns tillgänglig ska det ryska systemet, enkelt uttryckt, fungera genom att det först monteras ovanpå en konventionell långdistansrobot som tar det med upp. Sedan skiljs de åt, och Avangard far mycket snabbt ner genom atmosfären mot sitt mål och ska under färden kunna manövrera kvickt i olika riktningar innan det träffar.

Problemet för motståndaren är då att hastigheten och rörelserna gör att den är mycket svår att träffa av alla dessa olika system som finns uppbyggda för att skjuta ner robotar. Det är ågot som inte minst USA satsat mycket på.

Om Avangard nu faktiskt fungerar som det är sagt, och om det nu faktiskt är i tjänst, det vet vi inte. Det är ett militärt vapen, men alla dessa signaler kring Avangard, ska kanske mer läsas politiskt.

Vladimir Putin har satsat mycket på att åter bygga Ryssland som en stor global geopolitisk spelare, trots mer begränsade resurser än USA och Kina.

Det är även inrikespolitik, och är en del av att bygga bilden av Putin i Ryssland som en stark och omistlig ledare. Ett nytt vapen, som påstås vara snudd på omöjligt att försvara sig mot, passar som hand i handske i den bilden.

Både USA och Kina har egna projekt för sådana här robotsystem, men Ryssland är nu först med att påstå sig ha den i aktiv tjänst. Det är ingen slump, att det händer i en tid då mycket pekar på att vi riskerar en ny kapprustning, som Avangard kan vara en del av. De avtal som reglerade kärnvapnen är idag antingen uppsagda eller på upploppet.

Om ett drygt år löper det nya START-avtalet ut, det som reglerar just bärare av kärnvapen, och det är ett avtal som skulle kunna vara aktuellt för Avangard och dess likar.

Att Ryssland nu signalerar att de har ett nytt vapen i aktiv tjänst kan vara tecken på att vi är mitt i en kapprustning, eller i början av en lång avtals förhandling, eller kanske ännu troligare både och.