Kriget i Ukraina

Stor fångutväxling genomförd i Ukraina

1:32 min

Idag har det genomförts en större utväxling av fångar vid en gränskontroll i krigets östra Ukraina. Enligt Ukrainas president har 76 fångar återvänt till områden kontrollerade av regeringen, och Ukraina släppte 124 fångar till den del av Ukraina som hålls av pro-ryska separatister.

Fångutväxlingen skedde vid en plats i östra Ukraina där det vanligtvis strömmar tusentals pensionärer varje dag som ska över fronten för att hämta sin pension, köpa mediciner eller hälsa på familj.

Ut ur bussar på båda sidor av frontlinjen steg trötta, men troligen förväntansfulla, män ut och gick in i gröna tält för att det skulle verifieras att de faktiskt var de som man kommit överens om att utväxla.

Det är inte första gången det händer, tidigare i höst flögs grupper av fångar samtidigt mellan Moskva och Kiev och 2017 genomfördes en ännu större utväxling av fångar.

Det är så klart positivt att parterna kan samarbeta och att det pågår samtal.

Men detta är hittills det enda konkreta resultat som kommit ut ur de viktiga samtal som hölls i Paris i början av december mellan den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj och hans ryska motpart Vladimir Putin.

I Paris sades också att parterna förband sig att innan nyårsafton att verka för den vapenvila som man redan kommit överens om, att den faktiskt för första gången ska fungera i praktiken.

Nyårsafton är på tisdag, men av den vapenvilan syns inte ett spår.