Afghanistan

Talibanerna går med på tillfällig vapenvila

1:47 min

I Afghanistan har talibanerna, enligt nyhetsbyrån AP, gått med på en tillfällig vapenvila som öppnar för ett fredsavtal med USA. Fredsförhandlingarna avbröts av USA:s president Donald Trump i september.

Det tillfälliga eldupphöret ska enligt uppgifter vara omkring tio dagar. Det ger ett fönster där ett fredsavtal med USA kan undertecknas, sade en talesperson för talibanerna efter att det blev känt att ett vapenstillestånd är nära. Det finns ännu inga uppgifter om när den tillfälliga vapenvilan ska börja gälla.

Amerikanska förhandlare har jobbat med ett fredsavtal som ger möjlighet för president Trump att kalla hem de 12 000 amerikanska soldater som finns i Afghanistan. För att ett fredsavtal ska kunna skrivas under har förhandlarna krävt en vapenvila innan avtalet kan undertecknas.

USA kräver att det i fredsavtalet ska finna med ett löfte från talibanerna att Afghanistan i framtiden inte ska kunna användas som bas av terroristgrupper.

Det var efter 11 september-attackerna 2001 som USA invaderade Afghanistan i sin jakt på al-Qaidas ledare Usama Bin Laden, en militär operation som nu varat i 18 år. Ett annat av USA:s huvudkrav i fredsavtalet mellan USA och talibanerna är direkta samtal mellan talibanerna och Afghanistans regering om hur landet ska styras i framtiden.

Andra amerikanska krav som finns med i fredsavtalet är att talibanerna ska gå med på kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och en plan för återuppbyggnad av det krigsdrabbade landet.

President Donald Trump blåste i sista stund av ett planerat toppmöte i USA med talibaner och Afghanistans president i september i år. Det efter att talibanerna genomfört ett attentat i Kabul där bland andra en amerikansk soldat dödades.

Det finns ännu inga uppgifter om när och var ett fredsavtal mellan parterna ska kunna undertecknas.