Laxodling

Ansiktsigenkänning för identifiering av lax

1:50 min

Ansiktsigenkänning kan användas för identifiering på flygplatsen, för att öppna mobiltelefonen och nu också för att identifiera enskilda fiskar.

I laxodlingar ska ansiktsigenkänning användas för att förbättra laxens hälsa och se till att fiskarna får rätt vård vid sjukdom.

Laxodlingsföretaget Cermaq i Norge sjösätter nu i januari sitt projekt iFarm, där varje enskild lax i odlingen ska identifieras samtidigt som hela fisken scannas för att upptäcka om den har skador, sjukdomsangrepp och om den växer som den ska.

De fiskar som till exempel bär på den besvärliga laxlusen ska skiljas av till en särskild avdelning av odlingen för behandling.

Den här individuella hälsokontrollen ska innebära att bara sjuka laxar behandlas, inte hela odlingen.

Cermaq skriver i ett pressmeddelande att man satsar 580 miljoner norska kronor i utvecklingen av en prototyp.

– Jag tycker att det är väldigt spännande att man går emot att se laxarna som individer. Man går ifrån att behandla laxarna i grupper och istället sorterar ut enskilda individer med sin specifika sjukdom för behandling, säger Albin Gräns som forskar om fiskvälfärd på Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Men en sak jag reflekterar över är att detta är spjutspetsen. För 99% av Europas alla uppfödare är nog detta som att åka till månen. Men det är framtiden, avslutar han.