Afghanistan

Det blodigaste året på länge

1:41 min

I morse återgav vi i Ekot uppgifter från nyhetsbyrån AP om att talibanerna går med på en tillfällig vapenvila. Men det är osäkra uppgifter som i dag dementeras på talibanernas egen hemsida.

När 2019 inleddes fanns det en strimma hopp om fred i Afghanistan 18 år efter USA:s invasion av landet. Förhoppningen på ett fredsavtal var stor efter att USA och Talibanerna sagt att båda sidor i princip var överens om ett ramavtal för fred.

I det föreslagna fredsavtalet fanns överenskommelser om att inga utländska trupper skulle finnas i landet, en permanent vapenvila mellan USA och talibanerna och ett fullständigt tillbakadragande av USA:s och Nato:s styrkor i landet. Dessutom innehöll avtalet en intern dialog mellan talibanerna och den styrande regeringen i Kabul.

När förslaget på avtal presenterades hoppades många afghaner på att landet äntligen skulle få fred under 2019.

I september, när förhandlingarna mellan USA och talibanerna var inne i sitt slutskede, meddelade USA:s president Donald Trump plötsligt att USA lämnar fredsförhandlingarna. ”The Deal is dead” skrev Trump på Twitter - affären är ”död”, med hänvisning till det ökade våldet i landet där amerikanska soldater hade dödats av talibanerna. För de flesta inblandade i fredsförhandlingarna kom USA:s avhopp som en total överraskning.

Två veckor efter Trumps beslut om att hoppa av fredssamtalen gick Afghanistan i slutet av september till valurnorna för att välja en ny president. Valdeltagandet var lågt, bara var femte röstberättigad röstade i valet. Segrade gjorde den sittande presidenten Ashraf Ghani som nu kommer att vara landets president i ytterligare fem år.

I slutet av november gjorde president Trump ett överraskningsbesök hos de amerikanska trupperna i Afghanistan. I samband med det berättade han att fredsförhandlingarna med talibanerna har återupptagits. I början av december inleddes nya samtal mellan representanter för USA och talibanerna i Doha.

2019 var också det våldsammaste och blodigaste på många år i Afghanistan. Det är framförallt civila som drabbas av våldet. Mellan januari och september var det fler än 8 200 civila offer – över 2 500 dödade och 5 700 skadade - enligt en FN rapport.

Sedan september har våldet fortsatt och exakt hur många civila som har dödats och skadats i år vet man ännu inte eftersom kriget fortsätter att skördar civila offer varje dag.