Liberalerna

Karin Karlsbro (L): Liberalerna bör ingå i regering med S

2:21 min

Det har snart gått ett år sedan det krisdrabbade Liberalerna inledde samarbetet med regeringen och Centerpartiet. Nu är det dags att ta nästa steg, anser Karin Karlsbro, som är Liberalernas EU-parlamentariker. Hon vill att det egna partiet, så snart som möjligt, ska ta plats i Stefan Löfvens regering.

– Vi kan inte längre, tycker jag, sitta i baksätet, utan vi ska vara med och leda och styra vart vi är på väg framåt, säger Karin Karlsbro.

Ni är ju ett väldigt litet parti. Vad skulle ni egentligen kunna göra för skillnad i en regering?

– Även om man är ett litet parti gäller det ju att, utifrån varje mandat, använda sin kraft så klokt som möjligt. Jag är övertygad om att vi skulle göra stor skillnad.

Det senaste året har varit turbulent för Liberalerna. Efter en het intern debatt beslutade partiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, och inleda ett samarbete med regeringen och Centerpartiet, i form av det så kallade Januariavtalet. Nyamko Sabuni vann partiledarstriden – och efterträdde Jan Björklund. Och i opinionsmätningar balanserar Liberalerna fortsatt på fyraprocentsspärren till riksdagen.

Läget oroar många i partiet, och nu säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro att det är dags att agera. Hon vill att Liberalerna ska bli ett regeringsparti. Det nuvarande upplägget är inte lyckat, anser hon.

– Jag tycker inte att det är den optimala lösningen. Det är framför allt väldigt otydligt för väljarna, och det bli problematiskt när man en dag ska utvärdera det här.

Att sitta i regeringen skulle innebära att Liberalerna, fullt ut, får ta ansvar även för politikområden, som inte omfattas av 73-punktsuppgörelsen, som utrikespolitik och brottsbekämpning, säger Karin Karlsbro.

– Och jag skulle helst se att Miljöpartiet byts ut och att Liberalerna är med i stället. Jag tror att det skulle leverera otroligt mycket bättre lösningar för Sverige.

Hur skulle det här påverka alliansens möjligheter att gå till val gemensamt 2022?

– Det ligger ju väldigt mycket i händerna på Moderaterna och Kristdemokraterna, vilka vägval de nu bestämmer sig för att göra.

Frågan om Liberalerna skulle ingå i en Socialdemokratiskt ledd regering diskuterades redan efter valet 2018, inför att Januariavtalet slöts. Den linjen fick dock inte stöd, men nu är läget ett annat, hoppas Karin Karlsbro.

– Jag tror att många går och funderar på våra vägval framåt, och jag ser fram emot att vi så småningom får diskutera de här sakerna efter helgerna, säger hon.

Ingen i Liberalernas partiledning vill låta sig intervjuas om Karin Karlsbros förslag, men partiets presstjänst skriver följande i en kommentar till Ekot:

"Det är inte aktuellt för Liberalerna att ingå i regeringen. Vårt fokus är på att genomföra liberala reformer. I vissa frågor gör vi det med januaripartierna, i andra frågor samarbetar vi med andra".