krigets Ukraina

Fångutväxlingen i Ukraina: Många är fortfarande kvar

2:04 min

Fångutväxlingen i Donbass innebar att 76 ukrainare kan fira nyår i frihet. Men fortfarande hålls omkring 300 fångna i Ryssland och i de så kallade utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. En hel del kritik har också kommit mot vilka fångar som Ukraina valde att släppa.

– Väldigt många människor finns kvar där. Det är ett rent helvete för dem och de måste också släppas, säger Eduard Alojan.

Trebarnspappan var taxiförare, som körde människor från utbrytarområdet till Ukraina. Han greps i sitt hem och dömdes till 12 år för spioneri.

Flera av de 76 personer, som nu släpptes hade dömts till lika långa straff för spioneri eller samverkan med fienden. Men 72-åriga Anastasia Mosjina dömdes för att ha klistrat proukrainska affischer i hemstaden Luhansk.

– Jag dömdes som förrädare och terrorist i en låtsasrättegång, sa hon när hon släpptes efter att ha suttit mer än tre år i fångenskap.

Ett fångenskap under fruktansvärda förhållanden, enligt vittnesmål.
President Volodymyr Zelenskyj prisas av många för att han fått hem de 76 till nyårsfirandet, men det finns också kritik över vilka som gavs bort i utbyte, de 122 som skickades till utbrytarna.

Bland dem fem specialpoliser från styrkan Berkut, som stått åtalade för dödsskjutningarna på Majdan i februari 2014. Deras åtal lades ned av en utbytt åklagare, innan de skickades till Donbass. Dit kom också tre terroristdömda män, som placerade en sprängladdning i Charkiv, som dödade sex människor. Ett undergrävande av rättssäkerheten och en för stor eftergift till ryska anspråk, lyder kritiken.