Slovakien

15 års fängelse för del i journalistmord

1:14 min

Den första domen har nu fallit efter det uppmärksammade journalistmordet i Slovakien för snart två år sen. En 42-årig man döms till 15 års fängelse för att mot betalning ha organiserat mordet på den grävande reportern.

Mordet på Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova i deras hem den 21 februari 2018 var ett slag mot pressfriheten, men vändes till en folklig resning mot maktmissbruk och rättslöshet.

Sedan dess har premiärministern och flera andra politiker och tjänstemän tvingats avgå och landet har fått en jurist och miljöaktivist som landets yngsta och första kvinnliga president.

Dessutom sitter en av landets mäktigaste affärsmän åtalad för att ha beställt mordet. Hans beslagtagna telefon visade på nära kontakter med partiledare, förhandsinformation om polisens arbete och påtryckningar mot domare.

Den i dag dömde mannen är en pizzeriaägare, som enligt polisutredningen, lejde in mördaren och dennes kusin som chaufför. Efter morden kunde han kassera in motsvarande 70 000 euro från en hantlangare till affärsmannen.

Rättegången mot de andra fyra väntas fortsätta i januari.