EU-PARLAMENTET

S dissar Tobés invit till samarbete

2:11 min

Moderaten Tomas Tobé vill se brett partiöverskridande samarbete mellan svenska EU-parlamentariker. Syftet skulle vara att skapa samsyn i migrationsfrågan.

– Vi borde samarbeta mellan moderaterna, kristdemokraterna, socialdemokraterna, sverigedemokraterna, centern och liberalerna. Vi borde gemensamt agera i Europaparlamentet.

Tomas Tobé hoppas att de andra svenska ledamöterna ska påverka sina respektive partigrupper i EU-parlamentet och bidra till samsyn i migrationsfrågan. Gärna kring den politik som Tobé själv förespråkar som innebär ökad kontroll av Europas yttre gränser, mer gemensam asylprövning och ett kvotsystem där varje EU-land i större utsträckning själv avgör hur många asylsökande det ska ta emot.

Tobé vill också ta bort kravet på tvingande omfördelning där alla medlemsländer tar emot flyktingar om det kommer många på en och samma gång till ett enskilt land.

Det är just den frågan som gjort att EU-länderna inte lyckats enas om ett nytt gemensam asylsystem. Några länder, med Polen och Ungern i spetsen, har vägrat gå med på en tvingande omfördelning medan andra, däribland den svenska regeringen, menat att alla länder måste ta emot asylsökande.

Tobé tycker att regeringen borde backa.

– Socialdemokraterna behöver inse att tvingande omfördelning inte kommer att lyckas.

Heléne Fritzon, socialdemokratisk EU-parlamentariker och tidigare migrationsminister, tycker att Tobés invit är ogenomtänkt eftersom man nu inväntar nytt migrationsförslag från EU-kommissionen. Och att redan nu ta bort kravet på tvingande omfördelning säger Heléne Fritzon nej till.

– Den eftergiften som Moderaterna och Tobé tänker ge till Ungern och Polen den ställer jag inte upp på och därför ser jag inga förutsättningar för ett samarbete.

Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke är också kritisk till förslaget. Anledningen till att Tobé inte vill samarbeta med henne och inte heller med vänstern är att de partierna, enligt honom, inte vill bidra till en mer kontrollerad migrationspolitik och bedriver en politik som leder till ökad invandring.

– Jag kan bara konstatera att Moderaterna gärna samarbetar med ett parti som har sin bakgrund i vit maktrörelsen men inte med Miljöpartiet som har sin bakgrund i fredsrörelsen.

– Den utveckling av politiken som Tomas Tobé nu vill se den är ju i gränslandet för vad som faktiskt är ett brott mot de konventioner som vi har skrivit under på.