SKOGSBRÄNDER

Bränder skapar nya bränder i Australien

1:23 min

De enorma skogsbränder som nu härjar i sydöstra Australien skapar åskväder, som i sin tur antänder nya områden. Det säger meteorolog Anders Wettergren på SMHI.

– Ja, de här värmen som finns i marken, som elden alstrar, den sticker rakt upp i atmosfären med hög hastighet och det blir kraftiga vertikalrörelser. Man kan kalla det för termik helt enkelt. När det blir så kraftig vertikal omrörning så får man också åskurladdningar i det hela.

När den varma luften stiger uppåt, tillsammans med rök och aska, så bildas moln. På nästan alla bilder som når oss från de brandhärjade områdena i sydöstra Australien vilar en röd dimma över landskapet.

Det här diset, eller molnen, innehåller inget vatten och ger alltså inget regn. Men friktionen i molnen skapar elektrisk spänning med åska och blixtnedslag som följd.

Och sedan slår blixten ner i redan torra områden och så blir det nya skogsbränder. Det här är någon sorts självgenererande skogsbrand då?

– Det kan ju bli det naturligtvis, eftersom det redan är varmt i marken så har man ju alla förutsättningar för att det ska leda till ny brand.