Skogsbränderna i Australien

Stor förödelse – läget kan bli värre

2:05 min

I Australien börjar man nu se förödelsen efter gårdagen när de många skogsbränderna i landets sydöstra delar tog ny fart och tvingade tusentals människor att fly för sina liv. Åtta personer har omkommit i samband med bränderna under nyårshelgen och drygt tusen byggnader har förstörts i lågorna.

En film visar hur människor kör ut med sina bilar i en grund sjö för att komma undan lågorna som drog fram delstaten Victorias östra delar igår.

I och omkring staden Mallacoota råder det fortfarande svåra förhållanden med många människor som inte har kunna lämna området för att lågorna fortfarande omringar staden och alla vägar är avstängda. Det har lett till att delstatsregeringen nu har öppnat upp en luftbro till staden med helikoptrar.

Delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews berättade vid en presskonferens idag att det fortfarande råder extrema förhållanden i brandområdet. Myndigheterna flyger nu in förnödenheter till de strandsatta och ny räddningspersonal som avlöser de brandmän som i flera dygn har jobbat med att stoppa elden från att sprida sig. Det är en åtgärd man aldrig tidigare har gjort i delstatens historia.

Även i delstaten New South Wales råder fortsatt svåra förhållanden. Det är fortfarande svårt att få en exakt uppfattning över hur stor förödelse bränderna vållade flera samhällen i går. Delstatens brandchef Shane Fitzsimmons sa att över 80 procent av byggnaderna i visa områden brunnit ned eller var skadade efter gårdagens eldstorm.

Shane Fitzsimmons sa också att förhållandena kommer att bli ännu värre. På lördag kommer ett större område med värme med temperaturer på över 40 grader att dra in över södra Australien. Det kommer att göra situationen för brandmännen ännu svårare att förutse var nya bränder kommer att blossa upp och åt vilket håll bränderna som brinner utom kontroll kommer att sprida sig.

Röken från bränderna ligger nu som ett täcke över stora delar av sydöstra Australien och röken har nu spridit sig till grannlandet Nya Zeeland.