Skogsbränderna i Australien

Nödläge utlyst – temperaturen väntas stiga

1:27 min

Bilköerna ut från de eldhärjade områdena i delstaterna New South Wales och Victoria ringlar kilometerlånga inför helgen då temperaturen återväntas stiga till över 40 grader.

Minst åtta människor har dött och runt 400 hem har förstörts bara de senaste dagarna. Sandy Kemp i kuststaden Batemans Bay är en av många tusen som tvingats i all hast lämna sitt hem:

– Jag tvingades lämna mitt hem för bara en halvtimme sedan. Det gick så fort och var så skrämmande, säger hon med gråt i rösten.

– Vi kunde inte lämna tidigare då vi inte kunde tanka på grund av att det inte fanns någon el och vi kunde inte ringa heller då mobiltäckningen också var utslagen, säger hon.

Sedan i tisdags har det varit svalare i området, vilket gjort att människor nu kunnat ta sig ut från det värst drabbade området. Men många har suttit fast i bilköerna till bensinstationerna som varit utslagna på grund av elavbrotten.

På lördag väntas temperaturerna att åter stiga och då väntas också vinden att tillta igen. Så från i morgon bitti lokal tid har man åter utfärdat ett nödläge i New South Wales, som kommer att vara i minst sju dagar.

Alla turister som befinner sig på den vackra 25 mil långa kuststräckan söder om Batemans Bay har fått order om att lämna området. Delstatens transportminister säger till nyhetsmedier att detta är den största massevakueringen som skett i denna region. Runt 3 000 turister och 1 000 av lokalbefolkningen bör ge sig av, lyder uppmaningen.

Människor evakueras nu via havet, runt 500 har förts i säkerhet med hjälp av marinens fartyg från staden Mallacoota i delstaten Victoria.

Minst 18 människor har nu omkommit sedan bränderna startade i oktober, minst 17 människor saknas dessutom i delstaten Victoria.

Den totala ytan av de områden som eldhärjats är nu lika stort som hela Danmark och i det området har fler än 1 300 hem förstörts.

Premiärminister Scott Morrison varnar nu för att denna kris förmodligen kommer att fortsätta i månader, då det bara kommer att vara regn som kan släcka alla bränder och det är många månader kvar innan regnsäsongen kommer.

Regeringen har fått mycket kritik för att inte relatera bränderna och torkan till en klimatförändring, Scott Morrison har fram till nu helt förnekat ett samband. Men i går sa han att regeringen inte förnekar att det kan finnas ett samband och att regeringen måste få ner utsläppsminskningar.

– Men vi måste också ha fokus på att landet ska ha en bra ekonomi, sa Scott Morrison på en presskonferens i dag.