Kristersson svarar på kritiken

”Svenska medborgare är en svensk angelägenhet”

0:54 min

Den kinesiska ambassaden i Stockholm kritiserar i ett uttalande Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att ”på ett arrogant och fördomsfullt sätt lägga sig i Kinas inre angelägenheter.”

Bakgrunden är Kristerssons förslag till en oberoende kommission som ska granska fallet med den svenske förläggaren Gui Minhai, som sitter frihetsberövad i Kina.

Den kinesiska ambassaden skriver på sin hemsida att Kristersson hyser illvilliga motiv och att Moderaterna borde läggas sin kraft på att lösa Sveriges problem, istället för att försöka utnyttja frågor om Kina för att dölja sina egna tillkortakommanden.

Ambassaden skriver även att Kristerssons agerande skadat de ”hälsosamma svensk-kinesiska relationerna”.

Såhär svarar Kristersson på kritiken:

– Det är en fullständigt felaktig bild, svenska medborgare är per definition en svensk angelägenhet och inte en kinesisk angelägenhet. Det är en av landets mest fundamentala uppgifter, att skydda våra medborgare.

– Nu har vi en svensk medborgare som är tillfångatagen och fängslad sen flera år tillbaka – det är helt oacceptabelt. Sverige kommer aldrig att kunna göra någonting annat än att göra allt vi kan för att få honom frigiven, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.