Brf Ida

HSB Malmö stäms av svindlad medlemsförening

2:22 min

Bostadsrättsföreningen Ida som plundrats på mångmiljonbelopp stämmer HSB Malmö som skötte föreningens ekonomi.

Mellan 2015 och 2017 betalade Brf Ida ut omkring 250 miljoner kronor för renoveringar och underhåll som antingen inte gjordes, eller som bara gjordes delvis. Pengarna har inte kunnat spåras. Den tidigare ordföranden har dömts för att ha tagit mutor och den tidigare styrelsen har stämts av föreningen.

Medan plundringen pågick skötte HSB Malmö föreningens förvaltning. I en stämning till Malmö tingsrätt kräver nu Brf Ida 49,5 miljoner kronor av HSB Malmö. Föreningen hävdar bland annat att HSB Malmö i två fall betalade ett av de inblandade bolagen, trots att räkningarna inte var godkända. 

– Fakturor har betalats ut utan att föreningen har attesterat de här fakturorna, säger Jennifer Abdulahad, ombud för bostadsrättsföreningen.

Dessutom hävdar föreningen att samma bolag fått över tio miljoner kronor utbetalt i svensk moms, trots att det var registrerat i Ungern och inte var momsregistrerat. Det var grovt vårdslöst, anser föreningen.

– Vi kommer att titta på de olika delarna. Det är klart att det är bra att det blir prövat. Har vi brustit så har vi brustit och då kommer det att komma fram, säger Mia Gustafson, marknads- och kommunikationschef på HSB Malmö.