Kommunist blir ersättare

Kina har avskedat sin högste representant i Hongkong

Kina har avskedat sin högste representant i Hongkong och ersatt honom med en ny högt uppsatt partiboss från det styrande kommunistpartiet.
Skiftet anses kopplat till de pro-demokratiska protester som i över ett halvår skakat staden.

Pekings högste representant i Hongkong, Wang Zhimin, som sedan 2017 varit chef för det inflytelserika samordningskontoret har fått lämna sitt jobb, meddelade den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua i en kortfattad kommuniké igår.

Ingen officiell orsak gavs till avskedandet, men Peking tros länge ha varit missnöjda med hur Wang Zhimin hanterat protesterna i Hongkong. 
Källor till nyhetsbyrån Reuters uppgav till exempel redan i slutet av november att kommunistpartiet övervägde att byta ut Wang, efter att de regeringstrogna partierna i Hongkong åkt på ett rejält bakslag i lokalvalen då.

Samordningskontoret i Hongkong hanterar kommunikationen mellan Hongkongregeringen och Peking och anses ha stort inflytande över politiken.

Den nya chefen blir nu istället Luo Huining, en mäktig partiboss som tidigare styrt två provinser i Kina.

Enligt partitidningen Global Times innebär utnämningen av Luo att Peking vill "inleda en ny era" för Hongkong, som också innebär ett stopp på protesterna.

Utnämningen av Luo Huining välkomnades även av Hongkongs chefsminister Carrie Lam, som i ett uttalande sade att hon såg fram emot att jobba tillsammans för Hongkongs fortsatta integration med övriga Kina, under "ett land två system", det system som ger Hongkong unika rättigheter och en hög grad självstyre.

De pro-demokratiska protesterna som skakat staden sedan juni förra året handlar om ett motstånd mot det många Hongkongbor ser som Kinas ökade inflytande över staden.