AP har granskat pengaflödet

Nyhetsbyrå: EU-pengar till Libyen stärker kriminella nätverk

1:57 min

EU har satsat många miljarder kronor på att Libyen ska stoppa flyktingar och migranter från att komma över Medelhavet till Europa. Och det kommer numera färre, men miljardsatsningen har stärkt milisgrupper och förstärkt smugglarnas ekonomi i Libyen. Det skriver nyhetsbyrån AP, som har granskat vart pengarna har tagit vägen.

EU har gett drygt 3,5 miljard kronor (327,9 miljoner euro) till Libyen och i december godkändes att ytterligare cirka 450 miljoner ska betalas ut.

Pengarna ska gå till att stoppa flyktingar och migranter, men också till att förbättra villkoren för dem i de ökända slutna förvaren dit migranterna förs tillbaka från Medelhavet.

Flyktingar och migranter kan vara inlåsta i månader och år och utsättas för tvångsarbeten utan betalning och knappt någon mat, men det har inte EU-pengarna ändrat på, skriver AP.

Stora delar av EU:s miljardbelopp har i stället hamnat hos nätverk av smugglare, milisgrupper och anställda inom kustbevakningen. Pengarna har ibland kanaliserats via FN och FN-tjänstemän har vetat om att pengarna gått till dessa kriminella nätverk, enligt interna mejl som AP har läst.

Smugglarnätverken och de beväpnade grupperna torterar, våldtar och idkar utpressning mot migranterna i de stängda förvaren. Det finns också anställda inom kustbevakningen, som tar mutor och träffar överenskommelser med smugglarna om vilka migranter som ska föras tillbaka och vilka som ska få passera mot Europa.

I de ökända förvaren råder ständig hunger, samtidigt berikar sig smugglarna med EU-pengar avsedda för att just avhjälpa bristen på mat, enligt AP som granskat upphandlingsförhandlingar av mat.

Libyen är ett land utan fungerande ledning vilket gör att EU-pengarna förstärkt dessa kriminella nätverk, skriver nyhetsbyrån som redovisar att den gått igenom e-post och intervjuat många ansvariga.