Mellanöstern

Iranska uppgifter kan ha hjälpt USA vid attacken

1:52 min

Mycket talar för att uppgifterna som gjorde det möjligt för USA att döda den iranske generalen Qasem Soleimani, kom från personer i Soleimanis närhet, inne i Iran. Det säger statsvetaren Magnus Norell, som forskar om Mellanöstern och terrorism.

– För mig är det intressanta med operationen, som dödade Soleimani, uppgifterna som gjorde det möjligt. Och då finns det mycket trovärdiga uppgifter som visar att en del av de uppgifterna kan mycket väl ha kommit inifrån Iran. Därför att Solemani hade skaffat sig en position där han blivit ett problem för andra delar av den iranska regimen.

Magnus Norell, som tidigare bland annat varit verksam på Försvarshögskolan och Totalförsvarets forskningsinstitut är nu knuten till forskningsinstitut i Washington och Bryssel.

Det är tillvägagångssättet för mordet på Soleimani som tyder på information från källor nära honom, säger Magnus Norell.

– Den typ av operation som det här var, konvoj under färd, i Bagdad i princip, som slår ut exakt det här fordonet, det är otroligt sällsynt. Det gör man inte. Elva gånger av tio så säger man nej, eftersom risken att misslyckas är så stor. Men här gjorde man inte det, och det tyder på att underrättelserna kom definitivt från den krets där han rör sig.

Om det är så att man även högt upp inom makthierarkin i Iran är ganska glad över att ha blivit av med honom, då kanske man inte heller är så sugen på att hämnas?

– Nej, och det är det som är grejen här. Jag tror att det finns en möjlighet, att det mycket väl kan bli så att om det här sköts väl, eller hur man nu ska uttrycka det. Att man medvetet försöker trappa ner det här, så kan det mycket väl leda till ett genombrott även i förhandlingar. Just för att en väldigt problematisk person har eliminerats, säger statsvetaren Magnus Norell.