Mellanöstern

USA:s hot om sanktioner mot Irak får kritik

1:29 min

Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att USA:s hot om att införa sanktioner mot Irak inte hjälper den allt mer spända situationen.

Efter att Iraks parlament igår uppmanade regeringen att kasta ut de amerikanska trupperna ur landet, med anledning av att attacken som dödade Soleimani i huvudstaden Bagdad, hotade Donald Trump med sanktioner mot Irak om de gör så. Men Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att USA:s hot inte hjälper den allt mer spända situationen.

I en intervju i den tyska radion Deutschlandfunk konstaterar Heiko Maas att Tyskland inte stödjer USA:s agerande "till 100 procent" som han säger. Utrikesministern upprepar också budskapet i det gemensamma uttalandet från Tysklands förbundskansler, Frankrikes president och den brittiske premiärministern igår kväll, att alla nu måste förhindra att Irak blir skådeplats för ett krig mellan Iran och USA.

Europa, som har öppna kanaler till alla parter, ska göra sitt för att förhindra ett proxykrig, sa Heiko Maas; inte minst av egenintresse, eftersom det som sker massivt påverkar säkerheten i Europa. I Tyskland har man redan höjt beredskapen för attentat mot amerikanska och israeliska mål, rapporterar medier här i Berlin.

Senare i dag ska de europeiska länderna som är del av kärnteknikavtalet med Iran träffas, för att överlägga hur man ska hantera att Iran inte längre tänker följa avtalets begränsningar om uran-anrikning. Det kan inte gå obesvarat, sa utrikesministern.

Det här kan vara början på slutet för kärnteknikavtalet, och det skulle vara en stor förlust, sa utrikesminister Heiko Maas.