ANALYS

Nya uppgifter: Det skulle Soleimani göra i Irak

3:17 min

Det kommer nya uppgifter om vad den dödade iranske generalen Qassem Soleimani skulle göra i Irak när han dödades av en amerikansk attack.

– Det är uppgifter från Iraks premiärminister som säger att Soleimani skulle haft ett möte med den irakiske premiärministern samma dag som han dödades, säger Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern.

Parterna skulle bland annat prata om relationen mellan Iran och Saudiarabien.

– Där har den irakiske premiärministern sagt att Soleimani hade med sig ett budskap från Teheran som skulle vidareförmedlas till Saudiarabien via Irak. Det här sa han själv igår i parlamentet när parlamentet röstade om att kasta ut amerikanska trupper, säger Cecilia Uddén.

Hur anmärkningsvärda är de här uppgifterna?

– Det är ganska anmärkningsvärt att Saudiarabien och Iran i hemlighet skulle ha bedrivit någon form av förhandling via Irak. Efter attackerna mot Saudiarabiens oljeanläggningar, som Iran fick skulden för, så har man försökt att hitta ett sätt att lösa detta, säger Cecilia Uddén och fortsätter:

– I Saudiarabien fanns det en besvikelse över att USA inte försvarade Saudiarabien mot attackerna. Då ska Saudiarabien, enligt uppgifter, ha tagit saken i egna händer velat ha överläggningar med Iran. Det var alltså dessa förhandlingar som den irakiske premiärministern var mellanhand för, och han skulle alltså ha träffat den dödade toppgeneralen Soleimani samma dag som han dödades, där Soleimani hade med sig ett budskap till Saudiarabien, säger Cecilia Uddén.