#SRFRUKOST

Frukostseminarium: Bilden av landet

Välkommen till ett frukostseminarium om hur livet utanför storstäderna bevakas, den 6 februari i Eskilstuna.

OBS! För att vara säker på att få plats till seminariet måste du anmäla dig här!

Medielandskapet har förändrats i grunden de senaste åren. Antalet lokalredaktioner har minskat och många kommuner saknar i dag en permanent bemannad redaktion. På flera orter saknas dessutom bankkontor, polis och affär. Vilket ansvar har medierna som sammanhållande kraft i samhället när andra gemensamma strukturer försvinner? Vilken bild av landet utanför storstäderna är det som träder fram i riksrapporteringen? Vilket ansvar tar medier för att spegla hela landet och minska klyftan mellan stad och land? Och vad händer med självbilden och förtroendet för samhället om bevakningen av det egna närområdet minskar?

Seminariet inleds med en intervju mellan moderator Erik Blix och Josefina Syssner, biträdande professor i kulturgeografi, verksam vid Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings Universitet. Författare till boken ”Mindre många” som handlar om vad som händer med platser som bebos av allt färre människor och hur kommunen och samhället påverkas.

Medverkande:

  • Lisa Abrahamsson, biträdande redaktionschef, TT Nyhetsbyrån, tidigare platschef vid nyhetsbyråns redaktion i Sydney (som bevakar Sverige på håll under natten, och på så vis utnyttjar tidsskillnaden).
  • Christer El-Mochantaf, chefredaktör GT med förflutet på bland annat Skaraborgs Läns Tidning och Nya Lidköpings-Tidningen.
  • Erik Lindenius, medgrundare och programledare för podden Mediespanarna och medieforskare och lektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet.
  • Josefina Syssner, biträdande professor i kulturgeografi, Prefekt vid Institutionen för kultur och samhälle (IKOS) vid Linköpings Universitet.
  • Michael Österlund, biträdande programdirektör med ansvar för innehållsproduktion, Sveriges Radio. Tidigare nyhetschef Ekot och chef för område Öst (Östergötland, Jönköping, Kronoberg och Kalmar).

Moderator: Erik Blix. Seminariet inleds av Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Platsen är Hotell Bolinder Munktell, Portgatan 3, 633 43 Eskilstuna
Fri entré, begränsat antal platser.
#srfrukost

Frukost serveras från klockan 07.45.

Seminariet finns tillgängligt för lyssning i efterhand i appen Sveriges Radio Play eller på www.sverigesradio.se/traffaoss