Spanien

Ja till koalitionsregering – med två rösters marginal

2:03 min

Spaniens kongress röstade i dag för en koalitionsregering bestående av socialistiska PSOE och vänsteralliansen Unidas Podemos – den första sedan Francos diktatur.

Med en knapp marginal om två ja-röster vann socialdemokraten Pedro Sánchez i dag kongressens förtroende att bilda regering, och sitter därmed kvar som premiärminister.

I voteringen i parlamentet röstade 167 ledamöter för honom och 165 emot. 18 avstod.

Omröstningen är den andra av två. I söndagens första förtroendeomröstning hade Sánchez behövt 176 röster (absolut majoritet) för att vinna. Det gick inte, därav en andra omröstning där det räcker med fler ja- än nej-röster (enkel majoritet).

I parlamentsdebatten före omröstningarna lovade Sánchez att föra en tydlig vänsterpolitik. Det handlar bland annat om att höja lägstalönerna, öka skatten för höginkomsttagare och företagare, reformera delar av arbetsrätten, räkna upp pensionerna, införa en klimatlag och skärpa lagstiftningen om manligt våld mot kvinnor.

– Den här progressiva koalitionen är det bästa motgiftet mot apokalypsens koalition, sade han i riktning mot högerblocket med PP, högerliberala Ciudadanos och högerextrema Vox — partier som anklagar Sánchez för att förråda konstitutionen genom att göra upp med katalanska separatister för att kunna bilda regering.

PP-ledaren Pablo Casado upprepar gärna att äktenskapet mellan PSOE och UP skapat en "Frankenstein-regering" med stöd av "kommunister" och "separatister" som vill göra slut på Spanien.