Attacken mot Soleimani

Lindau: Ryssland kan öka sitt inflytande i regionen

2:46 min

Ryssland har fördömt attacken som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani och anser att det som hände var olagligt, kortsiktig och som något som allvarligt kommer att öka spänningarna i Mellanöstern. Det som händer nu kan dock på sikt öppna för mer ryskt inflytande i regionen, kommenterar Ekots Rysslandskorrespondent Jesper Lindau.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

USA:s attack i Bagdad i fredags mot en av Irans viktigaste militärer var inte bara ett hårt slag mot Iran utan måste även ha skapat en akut chockstämning vid frukostborden i Kreml.

Att nå Iran, att förbättra relationerna, att få ytterligare en allierad, har för Rysslands del varit ett prioriterat diplomatiskt mål i Mellanöstern de senaste åren.

Att det har lyckats är såklart Syrien, det viktigaste beviset på. Både Iran och Ryssland, som båda, fast på olika sätt, är auktoritära stater, är allierade till den syriska regimen.

De har kompletterat varandra. Iran har verkat på marken med trupp, vapen och rådgivning. Ryssland har med sitt flygvapen vänt kriget till Bashar Al-Assads fördel.

Det var också för några år sedan, från iranska flygfält som de tidiga ryska bombplanen lyfte och genom iranskt luftrum som ryska robotar flög, för att nå mål i Syrien.

Så det är i det syriska kriget, som drabbat hundratusentals civila i Syrien, som både Iran och Ryssland tillsammans lyckats få större politiskt inflytande i hela Mellanöstern.

Vad som nu kommer att hända efter attacken mot bilkonvojen i Bagdad är ovisst, man väntar på det iranska svaret, sedan kommer väntan på den amerikanska responsen.

Oavsett hur det blir, så öppnar sig för rysk del möjligheter att öka sitt inflytande.

Det irakiska parlamentet har sagt att man vill att USA och dess koalition ska lämna Irak. Om det blir av, vilket USA förnekar, så har Ryssland, och även Kina, flaggat för att man har militära ambitioner i regionen. Nyligen skulle den iranska flottan öva tillsammans med både ryska och kinesiska fartyg i vattnen utanför södra Iran.

Iran ligger också precis söder om länderna i Kaukasus, ett område som Ryssland betraktar som sin egen intressesfär.

En annan konsekvens av attacken är att Iran överger kärnteknikavtalet, det som USA redan lämnat men EU försökt rädda.

Ryssland var ett av länderna bakom avtalet. Ur iranskt perspektiv idag framstår nog Ryssland som en mer trovärdig framtida kärnteknisk partner än både USA och EU.

Ryssland kommer dock att kliva fram i den här konflikten med viss försiktighet. Om det eskalerar till krig mellan Iran och USA kan det bli mycket kostsamt att för tydligt ha valt sida.