Öresundskraft

Före detta M-toppen: "Försäljning går inte att reparera"

2:30 min

Enligt både Moderaternas och Socialdemokraternas före detta toppar så vore det förkastligt av Helsingborgs stad att sälja Öresundskraft.

Pensionsbolaget AMF har erbjudit drygt 12 miljarder kronor för Öresundskraft. Men en tvärpolitisk opposition menar att en oåterkallelig skada sker vid en försäljning.

 – Mycket annat kan man sälja, men inte infrastruktur, säger Britta Rundström, som var kommunstyrelsens ordförande för Socialdemokraterna mellan år 1995 och 1998.

Hon menar att det som pensionsbolaget är beredda att betala idag kommer att tas ut av medborgarna i höjda avgifter.

– Självklart. Vem skulle annars betala det. Och de gör inga sådana satsningar om de inte vore för att de skulle kunna plocka hem avkastning till sina pensionärer, säger Britta Rundström.

Att en före detta socialdemokratisk politiker vill att infrastruktur ska ägas av folket är knappast kontroversiellt, men hon står som sagt inte ensam.

Jerker Swanstein, representerade moderaterna, som Helsingborgs högste politiker innan Britta Rundström. Det var 90-tal och det moderna Öresundskraft höll på att ta form. Nu har det gått 25 år sedan han lämnade makten i Helsingborg, det här säger Jerker Swanstein idag:

– Vissa saker kan man reparera. Men det går inte med Öresundskraft, det går inte att ersätta. Kommunen kommer inte kunna gräva ner egna elledningar igen.