Cypern

Kvinna anmälde gruppvåldtäkt – döms själv

1:26 min

En cypriotisk domstol har dömt en brittisk kvinna till villkorlig dom för att hon ska ha ljugit om en gruppvåldtäkt. Kvinnans advokater har kritiserat utredningen och menar att den innehåller fel och brister.

Domslutet möttes av protester på Cypern.

– Det cypriotiska rättsväsendet borde skämmas, skanderar en mindre folksamling utanför domstolen i Paralimni, på Cypern. Ett tiotal personer, främst från Storbritannien var på plats för att ge den 19-åriga kvinnan stöd.

Det var i somras som den 19-åriga kvinnan säger sig ha blivit utsatt för en våldtäkt efter en fest på semesterorten Ayia Napa. Tolv män från Israel pekades ut och greps men släpptes tio dagar senare efter att kvinnan drog tillbaka sin anmälan. Enligt hennes advokater kände hon sig pressad till att göra det.

Domstolen däremot har slagit fast i domen att kvinnan hittat på, ljugit om händelsen men på grund av sin ålder får hon ett mildare straff, en villkorlig dom, sa domaren Michalis Papathanasiou.

– Jag har beslutat för att ge henne en andra chans.

Kvinnans advokater har kritiserat utredningen, menar att den innehåller fel och brister och att domarna hela tiden utgått från att kvinnan ljuger.

Hur kvinnan har behandlats har väckt starka känslor bland brittiska aktivister som hotat med att bojkotta Cypern som turistresmål.

Även Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab har uttryckt oro över att kvinnan under hela utredningen förbjudits att lämna ön. Dagens besked har därför också mottagits med lättnad.

– Striden för rättvisan fortsätter, men först och främst är vi glada att hon kommer hem, sa kvinnans advokat Lewis Power.