Attacken mot Soleimani

Professor: USA:s agerande strider mot folkrätten

2:20 min

Den typ av riktat dödande, som USA använde i Irak för att undanröja en iransk general, har blivit vanligare och utförs också av andra länder än USA. Det strider mot folkrätten, hävdar folkrättsprofessor Inger Österdahl vid Uppsala universitet. Men folkrättsexperten Ove Bring anser att det är för tidigt att slå fast det.

– Det finns egentligen inget folkrättsligt stöd för det här riktade dödandet, eller något annat riktat dödande heller, säger Inger Österdahl, professor i folkrätt vid Uppsala universitet.

Hon kommenterar den amerikanska drönarattacken, som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani och flera andra, som fanns i samma bilkonvoj.

En typ av riktat dödande, som USA inte ensamt ägnar sig åt.

– Man kan väl säga att Ryssland utförde ett riktat dödande i Berlin ganska nyligen av en tjetjensk motståndsman och Ryssland försökte döda en tidigare spion och hans dotter i England. USA och Storbritannien har tidigare använt riktat dödande i det så kallade kriget mot terrorismen. Det finns många exempel inte minst för att man kan använda drönare, det förekommer inte allt för sällan det här riktade dödande, säger Inger Österdahl.

Finns det något sätt, som man kan ställa USA till svars då för att ha genomfört ett sådant här folkrättsvidrigt dåd?

– I princip kan man använda internationella domstolen i Haag, men det bygger på att USA underkastar sig domstolens jurisdiktion, så det är ganska långsökt. Så i teorin ja, och i praktiken nej. Det finns väldigt få fora, förutom politiska, där du kan ställa USA eller något annat land som begår folkrättsbrott till svars.

Folkrättsexperten Ove Bring säger till Ekot att det saknas tillräcklig information för att avgöra om det rör sig om folkrättsbrott eller inte. För att kunna avgöra det skulle USA behöva lista de krigshandlingar Iran utfört riktade mot USA.

Bring utesluter inte att det finns sådana handlingar, som rättfärdigar ett amerikanskt självförsvar. Men hittills har USA inte offentliggjort det och därför är det i det här läget, enligt Bring, omöjligt att säga att det handlar om folkrättsbrott.

– USA skulle kunna hävda att de agerade i självförsvar, men då behöver USA visa vad Iran gjort som uppfattats som krigshandlingar, konstaterar Bring.