Protester och krångel

Minskat intresse för mineralprospektering

2:19 min

Intresset för att leta mineral i Sverige sjunker för andra året i rad, visar siffror från myndigheten Bergsstaten.

– En stark anledning är tillståndsprocessen i Sverige som bedöms som väldigt osäker. Det betyder att mycket av det kapitalet och de investeringarna, pengarna har gått till andra regioner i stället, säger Tobias Persson, analytiker vid myndigheten Tillväxtanalys.

Motordriven provborrning och andra metoder för att leta mineral i Sverige kräver tillstånd och det är myndigheten Bergsstaten som kan ge det.

I fjol kom det in 130 ansökningar om nya undersökningstillstånd till myndigheten, jämfört med 166 stycken 2018, och 227 året dessförinnan, en drygt 40-procentig minskning på två år.

– Vi hör ju vittnesmål framförallt från våra utländska medlemmar som är prospekteringsbolag att deras investerare talar om för dem att de bör lägga sina resurser någon annanstans, säger Maria Sunér Fleming, vd för Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral och metallproducenter.

Att nya gruvor öppnas i Sverige är ovanligt, gruvplaner överklagas ofta, exempelvis av rennäringen och miljöintressen och handläggningstiderna blir därför långa och flera gruvprojekt har också hamnat på regeringens bord för avgörande, men har blivit liggande där i flera år utan beslut.

Åsa Persson, chef för Bergsstaten, säger att det kan finnas flera orsaker till att mineralletandet minskar, bland annat långa tillståndsprocesser:

– Det är en fullt rimlig teori.

Maria Sunér Fleming, Svemins vd, oroas över att prospekteringen, alltså letandet efter mineral, minskar.

– Långsiktigt så kommer det att minska möjligheten för det svenska gruvklustret att utvecklas, där har vi inte bara själva gruvorna utan också de som jobbar med utrustning och utrustningsleverantörer. Vi har i dag flera företag som är världsledande på det här området och det har de ju blivit genom sin nära samverkan med de svenska gruvorna som varit testbäddar för ny teknik.