Energi

Här ska Sveriges första självförsörjande förskola på el byggas

2:16 min

Allt fler kommuner testar nu att bygga så kallade "off grid-hus", med solpaneler och vätgaslager som gör dem självförsörjande på el året om.

I Mariestad ska en självförsörjande förskola stå klar år 2021. Susanné Wallner jobbar med att utveckla kommunens miljöarbete.

– Det är en viktig signal till barnen och personalen som ska jobba här, att vi har en hållbar lösning, säger hon.

Som en del av många kommuners klimatarbete växer nu intresset för att bygga hus som kan lagra solenergi med hjälp av vätgas.

Att värma huset, koka kaffe, och köra tvättmaskinen på solenergi från husets egna solpaneler även under vintern när solen inte lyser så mycket, blir möjligt när överskottet på solel under sommaren kan användas till att producera vätgas som lagrar energin till vintern.

Den enda ingrediensen som behövs för att skapa vätgasen är vatten.

Det främsta invändningen mot vätgaslagring är att stora mängder energi går till spillo, när vätgasen ska produceras och sedan göras om till el igen.

Men på sikt, när andelen förnybar el blir större kommer troligen behovet av att lagra energin, när solen inte lyser och vinden inte blåser, att växa.

Jämfört med att lagra energin i batterier, är fördelen att vätgasen kan lagra mer energi under längre tid.

Kommuner som redan byggt och kommit igång med sådana här självförsörjande hus är Skellefteå kommun och Vårgårda kommun.

I Vårgårda kommun håller de på renovera ett miljonprogramsområde till Sveriges första självförsörjande flerfamiljshus, redan idag står två av de sex husen klara.

Planer på självförsörjande bostadshus finns även i Lessebo utanför Växsjö, och i Järfälla utanför Stockholm.

– Vi jobbar mycket tillsammans med Vårgårda bostäder till exempel, och vi vet att det är flera på gång. Så jag tror att det kommer bli många fler byggnader med den här typen av lösning, säger Susanné Wallner, utvecklingsstrateg på Mariestads kommun.