Attacken mot Soleimani

Linde om Irans attack: ”En eskalering”

1:55 min

Iran anföll i natt två av USA militärbaser i Irak – ett svar på att USA dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en drönarattack i fredags.

Iransk statlig tv uppger att minst 80 amerikanska "terrorister" dödats i den iranska attacken mot amerikanska mål i Irak men från USA finns än så länge inga uppgifter om att några amerikaner ska ha dödats.

– Det är den eskalering som både jag och omvärlden har varnat för. Fortfarande är uppgifterna knapphändiga, säger utrikesminister Ann Linde.

För svenska soldater som befinner sig i landet ska säkerhetsläget vara under kontroll.

– Inga svenska soldater har skadats eller dödats i nattens attacker men nu är det viktigt att det inte blir en eskalering eller motsvar från USA.

Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska Institutet tror att Irans agerande handlar om att skrämma USA.

– De försöker säga att vi har gjort det vi vill göra. Sedan är det inte en garanti att Iran kommer att göra andra saker men de kommer då göra det via ombud. Det här är den offentliga rektionen som de har känt att de måste göra för att visa att de har förmåga till avskräckning mot USA, säger Rouzbeh Parsi.