Lunds universitet

Hård kritik mot Lunds psykologprogram: "Kvinnor kallades för höns"

2:09 min

Momentet som kallas "Externatet" på psykologprogrammet vid Lunds universitet får nu hård kritik av studenter. Under höstterminen hoppade fem studenter av momentet i protest.

Externatet beskrivs som en workshop där studenterna ska få möjlighet att utforska svåra känslor och reflektera över gruppdynamik. Sex kursledare ska leda studenterna under de två dagarna som bland annat har skett på en kursgård strax utanför Lund.

– Det var en väldigt jobbig och ångestfylld upplevelse. Men för mig är det också ett jättestort frågetecken kring vad det var och vad jag lärde mig av det. Jag får mest ångest när jag tänker tillbaka på det idag, säger Isabella Korvenranta Månsson, en av studenterna som valde att hoppa av momentet i höstas.

Vi har pratat med flera olika personer som genomgått "Externatet" under olika terminer och som alla upplevde momentet som djupt problematiskt. Kritiken är inte ny. Ledningen för institutionen har fått information från missnöjda studenter flera gånger under de gångna åren. Men inget har hänt.

– Den situation som uppstår när vi har flera studenter som markerar den här typen av otrygghet har ju fått oss att reagera väldigt tydligt under hösten här för det är ingen bra arbetsmiljö. Och det tar vi på allvar, väldigt största allvar, säger Robert Holmberg, prefekt på institutionen och ansvarig för arbetsmiljön.