Gränshandel

Norrmän handlar mat i Sverige som aldrig förr

1:45 min

Norrmän handlar mat i Sverige som aldrig förr. Företaget Grensemat, med tre stora livsmedelsaffärer i Strömstads kommun, ökade sin försäljning med 5 procent under 2019.

– 2019 blev ett fantastiskt bra år, vi hade en omsättningsökning på cirka 120 miljoner, säger Grensemats driftsansvarige Göran Lundgren till Ekot.

– Vi är väldigt nöjda med den underbara insats som våra 500 medarbetare gjorde under året.

Fryst kött och läsk hör till de varor som är betydligt billigare på den svenska sidan av Svinesundsbron än på den norska. Göran Lundgren uppmanar nu norrmän nära gränsen att köpa större frysboxar.

– Stor frysbox är en bra investering. Den betalar man tillbaka snabbt genom förtjänsten man gör på att handla i Sverige.

Nästan hälften av omsättningen för Coopägda Grensemat kommer från Nordby Supermarket, som i fjol sålde varor för över 1 250 miljoner kronor. Tillströmningen av främst norska kunder gör att man nu bygger ut en av Nordens största dagligvarubutiker med ytterligare tusen kvadratmeter säljyta.

Livsmedel står för en stor del av den norska gränshandeln i Sverige, som totalt sett ökade med 15 procent på årsbasis till och med tredje kvartalet i fjol, enligt norska statistikbyrån SSB. Göran Lundgren på Grensemat tror på fortsatt tillväxt även i år, på uppemot 5 procent.

– Om vi börjar spekulera i saker som ska bromsa oss tappar vi fokus på ed saker vi tror på. Vi får ta det när kommer, och just nu är det inget som talar för att det är något hinder för ökad tillväxt.