Filmerna som kan vinna Sveriges finaste filmpris

2:46 min

Det finaste priset för svenska filmer heter Guldbaggen. Idag har man berättat vilka som kan vinna priserna i år. Filmerna som kan vinna flest priser är "And then we danced" och "Quick".

Fem filmer har chans att vinna det finaste priset för "årets bästa film". Det är filmerna "And then we danced", "438 dagar", "Om det oändliga", "Sune - best man" och "Transnistra".

Filmen "And then we danced" är en av de mest hyllade svenska filmerna i år. Den har också blivit hyllad utomlands. Nu kan den vinna sju guldbaggar. Filmen utspelar sig i Georgien, och är på georgiska. Men regissören Levan Akin är svensk, och den är producerad med svenska pengar.

"And then we danced" handlar om en ung kille som dansar georgisk folkdans. Han blir kär i en ny kille i dansgruppen. Filmen kan också få pris för bästa regi, bästa manus, bästa manliga huvudroll, bästa manliga biroll och bästa scenografi.

Filmen "Quick" kan också vinna sju priser. "Quick" handlar om verkliga personer. Thomas Quick är en man som erkände flera mord, och dömdes till livstid i fängelse. Men journalister började undersöka, och upptäckte att han inte hade gjort morden. Han hade ljugit om det. Det här blev en jättestor nyhetshändelse i Sverige. Filmen handlar om hur journalisterna upptäckte detta. Den är regisserad av Mikael Håfström.

Priserna delas ut på Guldbaggegalan den 20 januari. Man kan se galan på tv, på SVT.