Renägare i Malå sameby: Marken är som betong

2:17 min

Regn, snö och omväxlande kyla. Årets vinterväder är det sämsta tänkbara för renägare i många av samebyarna. Renbetet är låst och ett femtontal samebyar har hittills ansökt om katastrofstöd.

  • Peder Lundberg, Malå sameby, håller på med transport av foder till renarna i skogen en bit, utanför Burträsk i Västerbotten. Det omväxlande vädret med blida och kyla kombinerat med regn och snö har ställt till det ovanligt tidigt den här vintern.
  • "Det är blida och "kallväder" och blida och "kallväder". Förra blidan vi hade då var det +10 grader i några dagar. Dagen efter det så var det -16 grader. Vem som helst förstår ju att det blir betong av den snö som är", säger Peder Lundberg.
  • Malå är en av ett femtontal samebyar som hittills ansökt om katastrofstöd hos Sametinget. Och ännu återstår mer än en månad innan ansökningstiden går ut.
  • Ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, Marita Stinnerbom, som i slutändan tar beslut om stödutbetalningar, förväntar sig inget annat än att många fler samebyar kommer att ansöka om stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: