Ny demonstration i dag

Minskat stöd för fransk strejk

2:25 min

Den franska transportstrejken går nu in på sin 36:e dag. Och stridsviljan har inte avtagit hos de strejkande fackförbunden, som har kallat till ännu en demonstration i dag, men vissa av de drabbade tycker att det räcker nu.

– Det finns ingen anledning att ta folket som gisslan. Det är en liten klick som blockerar livet för alla andra, säger Edith. Hon är 71 år och har just gått 40 minuters väg till fots från Place de la République till tågstationen Saint-Lazare, eftersom många tunnelbanor står stilla under strejken. Sträckan tar en kvart med tunnelbana.

Nu är det bara 44 procent av fransmännen, som stödjer eller är positiva till strejken. Det är första gången sen strejken inleddes som stödet sjunkit till under 50 procent. Men bara 37 procent är negativt inställda. Övriga har ingen åsikt, enligt opinionsinstitutet Ifop.

Samtidigt pågår förhandlingarna mellan fackförbunden och regeringen, men ännu är man långt ifrån en överenskommelse, det säger Laurent Berger, ledaren för det största fackförbundet CFDT, enligt nyhetsbyrån AFP.

En av huvudfrågorna gäller pensionsåldern som regeringen vill höja från 62 till 64 år. CFDT är positiv till vissa delar, men övriga större fackförbund vill se hela förslaget rivas upp.

Det här är den längsta transportstrejken på mer än 30 år i Frankrike och än så länge är strejkkassan välfylld.

Parisborna går, cyklar åker elsparkcykel och bil när tåg och tunnelbanor står stilla. Utanför stationen Saint Lazare står Nicolas och väntar på att få hyra en cykel. De är fem i kön.

– Jag förlorar bara fem minuter med cykel till jobbet jämfört med tunnelbana och jag stödjer strejken, trots allt säger Nicolas.