Taiwan

Kinafrågan på sin spets inför Taiwan-val

2:10 min

Imorgon är det val på Taiwan, ett val som domineras av den självstyrande öns relation till Kina. Mycket pekar på att den Kina-kritiska presidenten Tsai Ying-wen kommer sitta kvar, efter att de pro-demokratiska protesterna i Hongkong ställt Kinafrågan på sin spets.

– Vi vill ha frihet och demokrati, så enkelt är det, säger Zhen som är ute och går med sina barnbarn i en blåsig park i centrala Taipei.

Valet imorgon är viktigt, säger Zhen, med tanke på hur grannen Kina slår ner på demokratin. Till exempel i Hongkong.

Valdebatten på Taiwan har dominerats av relationerna med Kina. Hur ska det självstyrande Taiwan hantera ett Kina som ses som allt mer hotfullt i sina försök att ”återförena” de båda länderna.

Frågan har blivit den avgörande valfrågan, särskilt i ljuset av de pro-demokratiska protesterna i Hongkong, berättar statsvetarprofessorn Wang Yeli.

– Många oroas över Kinas inflytande och är rädda för att om det tillåts växa så kommer det förstöra demokratin på Taiwan, säger Wang Yeli. Det finns till och med en populär slogan: ”Dagens Hongkong, morgondagens Taiwan”, berättar Wang Yeli.

Den sittande Kina-kritiske presidenten Tsai Ying-wen leder stort i opinionen. Vinner hon kommer de redan ansträngda relationerna mellan Kina och Taiwan antagligen försämras ytterligare.

En som oroas över Kina är Wang som är ute och går med sin dotter i barnvagnen.
– Jag blir ledsen när jag ser vad som händer i Hongkong, säger hon. Vi måste stödja demokrati och självförsvar, säger hon. Särskilt, för våra barns skull.