Bostadsmarknaden

Allt vanligare med "dolda fel"-försäkringar

2:43 min

Det har blivit allt vanligare att den som säljer sitt hus tecknar en försäkring, som ska skydda mot krav på ersättning för dolda fel i upp till tio års tid.

Ökad trygghet. Skyddat köp. Redan besiktigat. I många villa- och radhusannonser nuförtiden går det att se att säljaren skaffat en så kallad dolda fel-försäkring. Det är en försäkring som ska skydda mot eventuella krav från köparen i tio års tid, om den upptäcker vad som ser ut att vara ett dolt fel i huset. Om det kommer ett klagomål kan man som säljare skicka vidare ärendet till försäkringsbolaget, som utreder och betalar om det visar sig vara ett dolt fel.

Per Bergström är affärsutvecklare och expert på husbesiktningar på Anticimex, som säljer just dolda fel-försäkringar. Han ser en trend.

– Vi ser en ökning hos oss varje år utav antalet försäkringspaket som vi säljer. Och vi säljer i samarbete med mäklarföretag då, säger han.

– Det är inte helt enkelt att ta hand om ett klagomål, eller ett krav som kommer efter exempelvis fyra-fem år som säger att "nu vill jag ha ex antal hundratusen kronor för vi har hittat ett fel som är dolt", när man inte kanske har de medlen. När man har sålt sitt hus och flyttat till nästa vill man släppa det.

Både Anticimex och andra försäkringsbolag Ekot talat med beskriver att försäljningen av den här sortens försäkringar har ökat, även om man inte har någon exakt siffra. Per Bergström på Anticimex tror många tycker att det är skönt att kunna lämpa över ansvaret på någon annan.

– Ja, det vill jag nog påstå, det finns en trygghet, att det finns en annan part som hjälper en att ta hand om det här när det kommer ett klagomål.

Peter Stark är jurist på konsumenternas försäkringsbyrå. Även han har märkt av att fler hus omfattas av dolda fel-försäkringar, men han varnar köpare för att vaggas in i en falsk trygghet.

– Oavsett om det finns en dolda fel-försäkring så tycker jag man själv ska ordna en egen besiktningsman. Så att man vet vad man köper.

Vad kan hända om man inte gör det?

– Om det blir en tvist sen då kan det mycket väl bli så att domstolen inte tycker att säljarens besiktning var tillräckligt genomgående, och att domstolen då tycker att du som köpare inte har fullgjort din undersökningsplikt. Du har köpt grisen i säcken, och då får du skylla dig själv.

Per Bergström på Anticimex ser att försäkringen ibland missförstås av husköpare. Den är i första hand inte till för dem, utan för säljarna.

– Många köpare har uppfattat att det är min försäkring som köpare, och att den gäller för allt som inte går att se. Där måste mäklarna som har det här i sin portfölj utav tilläggstjänster vara väldigt tydliga med att beskriva vad den här försäkringen gäller för, säger han.