UDDEVALLA

Kommunalrådets krog fick mingelmiddag – "skadar förtroendet"

2:47 min

När Uddevalla kommun i fjol stod värd för en nationell näringslivskonferens fick kommunalrådet Christer Hasslebäcks restaurang arrangera mingelmiddagen. Det här är direkt olämpligt enligt Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt.

– Det ser ut som att han använder sig av sin maktställning för att sko sig själv. Det är den internationella definitionen av korruption, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Det var i maj förra året som Uddevalla stod som värd för SKNT-konferensen, en konferens där näringslivstjänstemän besöker en kommun och flera av dess företag. Uddevalla erbjöd studiebesök på ett flertal olika företag på allt från Benders till Musselbaren, men onsdagskvällens mingelmiddag för 93 personer fick restaurangen i Saluhallen, som Uddevallapartisten Christer Hasslebäck äger, stå för. Middagen kostade 500 kronor per person.

– Det uppfattas inte fel, som politiker är man inte spärrad att bedriva egen privat verksamhet, säger Christer Hasslebäck (UP).

Christer Hasslebäck betonar också att han inte var kommunalråd när besöket bokades våren innan konferensen. Men enligt Olle Lundin spelar det ingen roll eftersom han hade fått posten när middagen väl hölls.

– De borde ha insett att det ser väldigt illa ut att vi går på kommunalrådets egen restaurang. Framförallt faller det tillbaka på kommunalrådet själv. Det är sådana här små affärer och småstick som hela tiden fräter på förtroendet, både för kommunen och för förvaltningen och samhället i stort, säger Olle Lundin.