Teater

AI skriver pjäs om människor som gillar sex och hundar

1:41 min

En teaterpjäs helt skapad av ett dataprogram med artificiell intelligens är på gång i Göteborg.

Scenkonstgruppen Revet har låtit en AI-styrd programvara skriva ett helt manus baserat på en inledande textrad. Anneli Horáková och Dan Andersson är regissörer för föreställningen och de blev förvånade över hur smart datorn visade sig vara.

– Det är som att den nästan har allting rätt, men inte riktigt allting. Den har fått information från åtta miljoner hemsidor som har matats in i det här programmet med mänskliga erfarenheter. Så den har ju alla de här erfarenheterna men ingen kontext, säger Anneli Horáková och Dan Andersson fortsätter:

– Det jag tycker är intressant är att den här författaren, som den är, den snackar om att mänsklig kultur är så konstig och "jag försöker förstå den". Till exempel att människor är så himla intresserade av hundar, människor är så intresserade av sex och människor är så intresserade av att sova. Sen visar den det i scener också, det blir så tydligt i de här karaktärerna när de helt plötsligt börjar prata om hundar. Och "det är klart det ska vara en hund med i föreställningen!", inte bara för att det handlar om mänskligheten utan för att publiken är människor och alltså älskar hundar.

Dan Andersson och Anneli Horáková tror att vi bara sett början på AI som kulturskapare och vill med den här pjäsen väcka diskussion om synen på kreativitet.

– Är det hit vi vill, vill vi kunna använda AI till det här? Och då är frågan vad är konst? Krävs det en mänsklig faktor för att konst ska existera eller inte, är det lika legitim konst om en dator gjort det som om en människa gjort det? säger Anneli Horáková.

Den AI-skrivna pjäsen "Nattygsbordet" sätts upp på Göteborgs dramatiska teater i mars.