Elförsörjning

En milstolpe för svensk vindkraft: ”Nytt rekord”

1:47 min

Svensk vindkraft har nått en milstolpe. För första gången någonsin har nämligen över en terawattimme el producerats från vindkraft på bara en vecka.

Rekordet skedde under årets första vecka, berättar Per Holm på branschorganisationen Energiföretagen.

 – Det är ett nytt rekord på veckobasis. Rekordet beror dels på att det har blåst otroligt mycket, framförallt i norra delarna av  Sverige, samtidigt så har vi mycket mer vindkraft installerat nu. det är toppnoteringar där också så, säger han.

Vindkraften står i dag för en bit över tio procent av elproduktionen i Sverige och är det kraftslag som växer snabbast. I fjol producerades nästan 20 terawattimmar från vindkraft på hela året så en produktion på en terawattimme på en vecka är uppseendeväckande.

Per Holm tror att vindkraften kan fortsätta att öka kraftigt framöver.

– Det kan fördubblas, absolut. Den teoretiska potentialen, om vi har fler vindkraftverk så kan vi komma upp i rejält många terawattimmar.

Vindkraften är mer oförutsägbar än andra kraftslag och helt beroende av att det blåser. Ett samhälle som är mer beroende av vindkraft kommer därför behöva anpassa sig, tror Per Holm.

– Det vi hoppas att vi kan se smartare tekniker. Det handlar om att vara mer flexibla i vår elanvändning och att vi kan tanka elbilar när det blåser mer. Men vi ser att alla energislag behöv, vi måste ha en bra mix, säger han.