Utgivning av EU

EU-medlemskap för Albanien och Nordmakedonien kan bli av

1:46 min

Frankrike kan komma att mjukna och säga ja till att påbörja förhandlingar om EU-medlemskap för Nordmakedonien och Albanien. Det säger Andrej Plenkovic, premiärminister i Kroatien, EU:s nya ordförandeland.

– Jag ser en tendens, en möjlighet att Frankrike kan ändra sin hållning, jämfört med det senaste toppmötet i december, sa premiärminister Andrej Plenkovic på en pressträff här i Zagreb.

För Kroatien, som tog över EU:s ordförandeskap vid årsskiftet och som ska leda medlemsländernas arbete det kommande halvåret, är utvidgning och grannarna på Balkan en av de allra viktigaste frågorna.

Nordmakedonien och Albanien har i princip blivit lovade att få börja förhandla om medlemskap sedan länderna genomfört stora reformer. Men när frågan togs upp på toppmötet i Bryssel i december sa Frankrikes president Emmanuel Macron nej. Han ville först göra om själva processen för utvidgning.

EU-kommissionen har nu ett förslag på gång för att göra om utvidgningsprocessen och Plenkovic hoppas att det ska bana väg för att öppna formella förhandlingar med de båda länderna.

– Vi vill hjälpa våra grannar så att de kan följa samma väg som vi i Kroatien har gjort, sa Plenkovic som också kommer stå värd för ett toppmöte mellan EU och Balkan i maj.

När det gäller andra stora aktuella EU-frågor konstaterar den kroatiska premiärministern att det kommer bli väldigt svårt att enas om ett omfattande avtal med Storbritannien efter brexit på bara 11 månader som är den nuvarande tidsramen.

Det kommer också bli svårt att enas om EU:s nästa långtidsbudget – en fråga man hoppas kunna lösa under våren.

Kroatien hör till länderna som vill se en större, och som de säger, mer ambitiös budget. Till skillnad från Sverige som absolut inte vill betala mer än idag.

Plenkovic konstaterar att kompromissförslaget från den tidigare ordföranden Finland, gjorde få länder glada.

– Vi är inte nära en uppgörelse om budget, sa han.