Flygkraschen i Iran

Ann Linde: Vi förväntar oss en transparent utredning

1:19 min

Flygkraschen i Iran, där minst tio svenskar omkom, behöver utredas.

– Det här kräver en ordentlig undersökning, där både Sverige och Kanada och andra som har omkomna får delta, säger utrikesminister Ann Linde.

Ann Linde säger att Sverige har utsett en person som ska arbeta med utredningen.

– Vi har ju redan utsett en person från statens haverikommission som vi nu förutsätter få full insyn i utredningen, säger hon.

Hur värderar de här uppgifterna som har kommit under gårdagskvällen?

– Jag kan inte värdera dem nu. Jag konstaterar att Justin Trudeau gav de här uppgifterna till statsministern igår.

Från iranskt håll förnekas att planet är nedskjutet, och kallar det för psykologisk krigföring. Vad säger du om det?

– Det visar ju på att när det finns olika uppgifter att vi måste ha en riktigt transparent utredning, en haverikommission som går till botten med det som har hänt. Den måste sätta igång snabbt och vi som har förolyckade svenskar kommer att delta i den förutsätter jag.

Sverige har ju en representanter med från statens haverikommission, betyder de här uppgifterna som nu har kommit att Sverige behöver delta på något annat sätt?

– Det får vi se efterhand, men vi har ju en erfaren utredare som är utsedd, och han är ju den som är bäst skickad att värdera uppgifterna från det nedskjutna planet.

Och vad händer härnäst? Vad gör ni från regeringens sida nu idag?

– Idag är det EU:s krismöte om frågan, och jag kommer att träffa personligen alla mina kollegor som också ha förolyckade på planet. Vi kommer att fortsätta att diskutera hur vi på bästa möjliga sätt kan se till att den här utredningen blir fullständig, transparent och genomgripande.