Nya siffror

Minskat flygande från svenska flygplatser

2:22 min

Flygtrafiken till och från Sveriges större flygplatser minskade under förra året, det visar nya siffror från statsägda Swedavia, som driver tio flygplatser. Resandet minskade med fyra procent jämfört med 2018.

Drygt 40 miljoner resenärer reste till eller från någon av Swedavias flygplatser förra året. En minskning med fyra procent jämfört med rekordåret 2018, då siffran låg på 42 miljoner.

Trots det är Charlotte Ljunggren, direktör för marknad och kommersiell utveckling på Swedavia, inte besviken.

– Nej, efter åtta år av obruten tillväxt på runt sex procent årligen så är det inte konstigt att man ser en viss avmattning som vi har gjort under 2019, säger hon.

Antalet utrikesresenärer minskade med två procent, men framför allt är det inrikestrafiken som har backat, med nio procent.

– På inrikestrafiken ser vi en större avvikelse än vad gäller utrikestrafiken. Den avmattningen började faktiskt redan 2017, då vi hade högtryck på väst- och östkusten och man inte i samma utsträckning har skickat byggnadsarbetare, ingenjörer och arkitekter, utan man såg ett större genomslag av de digitala verktygen, säger Charlotte Ljunggren.

Några flygplatser sticker ut. Kiruna och Visby var de enda platser där inrikestrafiken inte minskade. Och i Göteborg ökade utrikestrafiken.

– Om vi tittar på Göteborg-Landvetter flygplats så har vi haft all time-high någonsin i flygplatsens historia vad gäller utrikestrafiken.

Charlotte Ljunggren på Swedavia vill inte peka ut någon enskild orsak bakom den totala minskningen, utan ser att det är flera olika faktorer som har spelat in.

– Orsakerna bakom avmattningen beror på flera olika delar. Det är dels konjunkturutvecklingen. Vi har en flygskatt, där det kostar lite mer att flyga, vi har en svag svenska krona, och vi har en pågående miljödebatt också. Där ser vi orsakerna bakom den avmattning vi kan se på Swedavias tio flygplatser.

Vad ser ni utveckling för det här året?

– Bedömningen för 2020 är att det kommer ligga i paritet med 2019.