Flygkraschen i Iran

Flygbolagschefen: Oansvarigt att inte stänga trafiken

1:28 min

Irans beslut att inte stänga flygtrafiken från Iran var oansvarigt anser det ukrainska flygbolagets högste chef.

– Vi har inte fått ta del av någon som helst information eller beslut från de ansvariga myndigheterna i Iran, säger det ukrainska flygbolagets högste chef Evgenyj Dykhne på en pressträff.

Det är hans svar när journalister frågar varför det ukrainska planet över huvud taget lyfte när situationen var så spänd.

Att Iran inte stängde flygplatsen är oansvarigt, säger han vidare.

– Visst gäller andra spelregler i en krigssituation men man måste fortfarande skydda civila och oskyldiga, fortsätter Evgenyj Dykhne.

Det har varit starka reaktioner från Ukrainas sida efter att Iran erkänt att de sköt ned det ukrainska passagerarplanet av misstag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade tidigare under lördagen att han kräver att Iran betalar ut en kompensation för de skador landet orsakat. Men också att de ska återlämna kropparna och officiellt be om ursäkt genom diplomatiska kanaler. Iran har ännu inte gett något besked om hur de ska agera.

Även omvärlden har reagerat på Irans erkännande. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sagt att erkännandet var ett viktigt steg för utredningen. EU skriver att man nu förväntar sig en öppen och transparent utredning och Frankrike har lovat att bistå i utredningen.