Öresundskraft

96,4 procent röstade nej till försäljning av Öresundskraft

1:55 min

Nej-sidan blev överlägset störst i folkomröstningen gällande försäljningen av Öresundskraft. Drygt 96 procent av de som röstade sa nej till en försäljning. 50,06 av kommuninvånarna röstade, så politiskt är frågan fortfarande inte avgjord.

Strax före 23 på söndagskvällen meddelande Helsingborgs stad att det fanns ett preliminärt resultat för folkomröstningen gällande försäljningen av Öresundskraft.

54 501 röstade nej och 1889 röstade ja, enligt de preliminära siffrorna. Enligt siffrorna har totalt 56 556 personer röstat, och 50,06 procent av de röstberättigade har deltagit.

Men det betyder också att det finns en politisk majoritet för ja-sidan, alltså till försäljning.

Sverigedemokraterna som är vågmästare har tidigare sagt att de är för en försäljning. Men om valdeltagandet skulle överstiga 51 procent så har partiet sagt att de skulle följa folkets vilja. Men den siffran nådde man alltså inte riktigt upp till, enligt de preliminära siffrorna som visar att valdeltagandet är 50,06 procent, vilket ändå är en hög siffra för en folkomröstning.

– Man kan ju inte vara annat än glad, säger Bert Alfson, folkinitiativet för att stoppa en försäljning av Öresundskraft, strax efter han fått reda på resultatet.

Den slutgiltiga kontrollräkningen kommer att vara klar tisdagen den 14 januari.