Iran

Stora protester mot regimens lögner

1:39 min

I Iran fortsatte i går kväll protesterna mot regimen och mot lögnerna kring det nedskjutna ukrainska passagerarplanet. Demonstranter samlades utanför universitet på flera platser i landet och på Azaditorget i centrala Tehran och ropade slagord bland annat mot landets högste ledare.

För andra dagen i rad trotsade demonstranter moln av tårgas och ett massivt säkerhetsuppbåd för att protestera mot regimen.

”Khamenei mördare, ditt styre har ingen legitimitet!” och ”De ljuger för oss, de säger att USA är fienden, men det är ni som är fienden!” löd talkörerna.

Demonstranter rev också sönder och tände eld på porträtt av den dödade generalen Qassem Soleimani, och ropade ”Revolutionsgardet, ni är vårt IS!”.

På en väg la man ut bilder av Ayatollah Khamenei som bilar och motorcyklar körde över.

Vid solnedgången samlades hundratals människor med munskydd mot tårgas på Azaditorget i centrala Teheran, säkerhetsstyrkor hade blockerat vägarna till torget för att minska antalet demonstranter och vittnen berättar hur man sköt tårgas ner i Azadis.

– Ingen kan ta sig ut, vi kan inte andas här, sa en ung man i ett videoklipp.

Gummikulor och skarpa skott användes också för att skingra demonstranter och 7 personer uppges ha skadats.

Även i regimtrogen press framfördes kritik med rubriker som: ”Skamligt” och ”Otroligt”. ”Lögnerna om nedskjutningen av planet är en lika stor katastrof som själva flygkraschen”, skrev chefredaktören för Revolutionsgardets egen nyhetsbyrå.

Två TV-programledare uppges ha avgått i protest. Och Irans enda kvinnliga olympiska medaljör hoppade av i lördags och kommer inte att återvända till Iran.

Protesterna som följer på regimens lögner om vad som orsakade den ukrainska flygkraschen har förnedrat regimen och militären, som alldeles nyss ansåg sig ha stöd av det iranska folket och den våg av nationalism som uppstod efter mordet på Qassem Soleimani, när miljoner iranier hörsammade uppmaningen att delta i sorgemanifestationer.

De som demonstrerar nu är en liten spillra i jämförelse, men de riskerar sina liv för att protestera mot en regim som bara för en månad sedan sköt ihjäl hundratals, kanske så många som 1 500 demonstranter.