Uddevalla

Toppolitiker tjänade pengar på nyårsfikat

2:45 min

45 000 kronor. Det var notan för den traditionsenliga nyårsfikan som kommunen bjöd Uddevallaborna på. Men fikat gav också en inkomst för två av stans högsta politiker, Uddevallapartiets Christer Hasslebäck och Ann-Charlott Gustafsson. Det var nämligen deras restaurang som levererade kaffet.

Cirka 500 Uddevallabor trängdes utanför Rådhuset på torget för att få sin årliga dos av kaffe och tårta på nyårsdagen. En 30-årig tradition där politikerna i Uddevalla bjuder invånarna på nyårsfika.

Men i år gick alltså fakturan för fikat till två av kommunens ledande politiker, kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP) och socialnämndens ordförande Ann-Charlott Gustafsson (UP), egen restaurang.

– Man häller alltså upp kaffe som man har sålt till kommunen, och bjuder invånarna på kaffe i rollen som politiker. Det blir konstigt för mig, säger oppositionspolitikern Stefan Skoglund (S).

Stefan Skoglund var också  med och serverade fikat men först på plats i rådhuset blev han varse om att det var Hasselbäck och Gustafssons restaurang som stod för cateringen av nyårsfikat.

Kommunfullmäktiges ordförande, centerpartisten Elving Andersson, är den som ska se till att fikat blir av och var också den som beslutade om att anlita toppolitikernas företag för catering.

Enligt dokumentation som P4 Väst tagit del av så gick kommunen ut med en bred upphandling i hela Trestadsområdet, där 12 bagerier och restauranger avböjde att lämna anbud. Det var då, när alla företag tackat nej, som toppolitikernas företag lämnade in ett kostnadsförslag.

– Jag såg inte det som några som helst problem. Man har ju rätt även som förtroendevald att driva företag. Och det har ju varit ett öppet förfarande, säger Elving Andersson (C).

Oppositionens Stefan Skoglund (S) tycker att istället att kommunen borde ha tagit kontakt med ideella organisationer.

– De kunde beställt tårtor och kokat kaffe, och gjort en bra slant så att säga.

Trams, säger Centerpartiets Elving Andersson om detta:

– Han försöker bara göra politik av detta, och jag ämnar inte ge mig in i det spel som han försöker spela.

P4 Väst har sökt kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP), som avböjt att kommentera fikat. Ann-Charlott Gustafssson (UP) har inte återkommit när P4 Väst sökt henne om kritiken.