15 000 renar instängda i hagar på grund av vargar

1:46 min

Flera samebyar utfodrar renarna på grund av rädslan för vargattacker. Miljontals kronor har redan utbetalats i ersättning.

Hör inslaget på samiska längst ner i artikeln

- Det tickar sådana pengar, säger Jonas Stenberg i Västra Kikkejaur sameby som är orolig att samebyar kommer hamna i ekonomiska problem.

Fem samebyar i Norrbotten och en i Jämtland har varit tvungna att ha renarna i stora hagar på grund av vargar. I Norrbotten har Udtja, Mausjaur, Östra- och Västra Kikkejaur, Semisjaur-Njarg fått 2,7 miljoner i ersättning av Naturvårdsverket på grund av de tre genetiskt viktiga vargarna som invandrat från öst och ses som livsviktiga för den skandinaviska vargstammen.

Men även grannsamebyarna som exempelvis Luokta-Mávas sameby i Norrbotten flaggar för ersättningskrav, då de inte vågat flytta till vinterbetesområdet alls.

Senast någon av vargarna sågs var i Svaipa sameby som har renarna betandes i det fria. Nu är man oroliga att vargarna har dödat deras renar. Hittills har 9 renar konstaterats vargdödade. Och länsstyrelsen söker vargarna som svårlokaliserade på grund av avsaknaden av spårsnö.

Nu är samebyarna rädda för att de hamnar i ekonomisk knipa då en ren kostar åtta kronor per dag att utfodra. Foderkostnaderna skulle uppgå till omkring 15 miljoner för de 15 000 renarna. Till det kommer extrakostnader som transporter, personal och annat.

- Det finns risk att samebyar hamnar i ekonomisk knipa. Det finns ingen sameby i hela Sverige som har råd att ha varg på markerna. Vi lider nog som vi har idag då vi förlorar mellan 30- och 50 procent av årskalvarna till lodjur, järv, örn och björn. Och så kommer det här också, säger Jonas Stenberg i Västra Kikkejaur sameby.

Naturvårdsverket ska hålla möte under tisdagen. Näringschefen på Sametinget Lars-Ove Sjajn säger att Naturvårdsverket har lovat att täcka kostnaderna men att det finns en gräns.

- Vad den är vet vi inte, säger Sjajn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio