Misstänkt krigsbrott

Flera utredningar mot IS-återvändare

2:35 min

Det bedrivs uppemot tio förundersökningar angående misstänkt krigsbrott och brott mot mänskligheten knutna till personer som återvänt till Sverige.

Brotten utreds av Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet vid åklagarmyndigheten.

– Jag tycker att jag har indikationer på medverkan i IS-staten och det gör att jag tycker jag har skälig anledning att misstänka brott, säger åklagaren Thomas Ahlstrand.

Medverkan i IS-staten. Vad handlar det om?

– Det kan vara allt möjligt, medverkan i strid, civila åtgärder, medverkan i slavhandel och liknande situationer som förekommit där, säger Thomas Ahlstrand.

Det handlar om uppemot ett tiotal förundersökningar knutna till personer som återvänt till Sverige från IS och Syrien.

Personerna har i dag adresser i de polisregioner där flest personer lämnade för att ansluta sig till IS: Stockholm, Malmö, Göteborg och Bergslagen.

En anmälan om misstänkt krigsbrott gjordes av lokalpolisen i nordöstra Göteborg i slutet av 2019.

Ett resultat av en särskild insats där alla personer som återvänt från IS har förhörts. Ett viktigt arbete även om få erkänner brott säger Tomas Collin vid polisen Göteborg och ansvarig för insatsen.

– Träffar man en människa och sitter och pratar en timme så får man en god bild av vilket sinnestillstånd personen befinner sig i. Och vi tyckte det var värdefullt att få den informationen och det viktigaste var också att skapa oss en bild och en känsla av om de här personerna kunde utgöra ett hot mot vårt samhälle, säger Tomas Collin, polis vid lokalpolisområde Nordost i Göteborg.

Informationen kring utredningarna om krigsbrott är knapphändig men ingen är vad Ekot erfar frihetsberövad.

Omkring 300 personer lämnade Sverige för att ansluta sig till IS. Runt hälften tros ha kommit tillbaka enligt siffror från Säpo. Sannolikt kommer det bli fler förundersökningar men det är oklart hur många som faktiskt kan bli dömda. Krigsbrott är svåra att utreda.

– Det är väldigt grannlaga och komplicerat. Det är ett annat land, språk och kultur. Det är inte bara att åka runt i Raqqa och knacka dörr och fråga folk om de sett något på parkeringsplatsen. Det är en helt annan typ av arbete som krävs och det bär mycket svårare, säger åklagare Thomas Ahlstrand.