koalitionsregering

Ny spansk regering – fokus på jämställdhet

2:05 min

Idag har den nya spanska regeringen svurits in. Det är Spaniens första koalitionsregering i modern tid med Socialdemokratiska PSOE och vänsterkoalitionen Unidas Podemos.

– Regeringen står inför stora utmaningar, sa vice premiärminister Carmen Calvo.

Solidariteten har många fiender, men behövs för att 46 miljoner spanjorer ska kunna leva tillsammans, sa Carmen Calvo vid sitt installationstal. Hon är vice premiärminister med ansvar för Spaniens historiska minnesmärken, men även ansvar för självständighetsfrågan i Katalonien.

Regeringen har utlovat en ökad dialog mellan den spanska och den katalanska regionregeringen, som villkor för den första ordinarie spanska regeringsbildningen sedan 2018. Det är en koalitionsregering, mellan två vänsterpartier, men även tidigare motståndare, som nu måste hålla ihop. Det handlar om socialdemokratiska PSOE och vänsterkoalitionen Unidas Podemos, vars partiledare Pablo Iglesias blir vice premiärminister och ansvarig för sociala frågor och FN:s mål för hållbar utveckling.

Regeringen blir större än tidigare med 22 ministrar, lika många kvinnor som män, bakom premiärminister Pedro Sanchez.

Även om det blir ett stort fokus på jämställdhet och miljöfrågor, så är det ekonomin som blir allra viktigast. Spaniens budgetunderskott ökar och landet har lovat att genomföra ekonomiska reformer och måste fatta svåra beslut om de ökande utgifterna för pensionerna.

Den nya regeringen måste få igenom en statsbudget, vilket tidigare har misslyckats. För att få igenom den så behöver man på nytt söka brett stöd bland partierna. Det lär bli svårt att få medhåll hos oppositionen som har förhållit sig mycket kallsinnig till den nya regeringsbildningen.