Brittiska hovet

Drottningen går Harry och Meghan till mötes

1:21 min

Den brittiska drottningen Elizabeth har efter ett möte inom kungafamiljen gett sitt godkännande till Prins Harry och hans fru Meghans önskemål om att få ett större oberoende från kungafamiljen.

Konflikten ska nu lösas i detalj inom de närmaste dagarna, rapporterar vår korrespondent Daniel Alling.

– Min familj och jag stödjer helt Harry och Meghans vilja att att skapa ett nytt liv som en ung familj, meddelar drottningen i ett skriftligt uttalande.

Detta efter dagens möte inom de brittiska kungafamiljen, om den uppkomna situationen som inleddes i onsdags i förra veckan, när Prins Harry, sjätte person i tronföljden och hans fru Meghan, via sociala medier meddelade, att de vill ta ett steg tillbaka från sina kungliga plikter och skapa ett ekonomiskt oberoende.

Beskedet från dem utlyste en mediestorm av sällan skådat slag här i Storbritannien och drottningen fann för gott att kalla till krismöte.

Även om hon säger sig ha förståelse för parets vilja hade hon, skriver hon, föredragit att det skulle förbli heltidsarbetande medlemmar av den kungliga familjen.

– Men de kommer fortsätta vara en högt värderad del av min familj, skriver Drottningen, vilket antyder att paret kommer få behålla sina kungliga titlar.

Detaljerna i överenskommelsen, inte minst frågorna om säkerhet och finansiering, ska nu arbetas fram under de närmaste dagarna. Sedan inträder en övergångsperiod där Harry och Meghan tillbringar mer tid i Kanada.